Trepartsaftalen vil accelerere salg af jord, skov og landbrugsejendomme

Skovrejsning og udenlandske interessenter:

Gunstige muligheder i voksende tendenser


I en tid hvor markedsdynamikken er under konstant forandring, står landbruget fortsat stærkt, og Langbrugsmæglerne opfordrer alle interesserede til at engagere sig i samtalen om landbrugets fremtid og drage fordel af de muligheder, der står åbne.


Der er løbet meget vand i åen, siden Landbrugsmæglerne så dagens lys i 1970, hvor virksomheden blev etableret af Laurits Jensen. På det tidspunkt fokuserede Landbrugsmæglerne primært på mægling af gartnerier på Fyn, men over tid udviklede den jyske mæglervirksomhed sig til at fokusere udelukkende på landbrugsmægling.

Denne udvikling blev yderligere styrket, da Jens Vestergaard trådte ind i virksomheden i 1991, efterfulgt af et partnerskab med Erling Bøndergaard i 1994. Efter et ejerskifte til Christian Schulin-Zeuthen den 1. januar 2022 står virksomheden fortsat som en af Danmarks førende uafhængige, professionelle landbrugsmæglere med ekspertise i salg og rådgivning inden for danske skove- og landbrug.

"Selvom ejerstrukturen har ændret sig over tid, er vores grundlæggende filosofi, at alle i teamet er lige – det handler blot om, hvem der har stafetten. Hierarki betyder mindre for os end samarbejdet, det faglige personlige fællesskab og den fælles indsats mod vores mål,” slår indehaver Christian Schulin-Zeuthen fast.

Nye aktører i markedet
Som mæglervirksomhed bevæger Landbrugsmæglerne sig i et komplekst og foranderligt marked, der påvirkes af både lokale, nationale og internationale kræfter. Men med mange års erfaring, et omfattende netværk og dyb indsigt i politiske og økonomiske tendenser, har Landbrugsmæglerne formået at forblive en betroet partner i ejendomshandler – og i kraft af netop denne dybe indsigt oplever mæglervirksomheden ikke sjældent at blive betragtet som en slags "spåmænd (måske i stedet fremtidsforsker eller markedsanalytiker eller tendensspotter)" for markedet:

”Folk søger vores råd om, hvorvidt det er det rette tidspunkt at sælge. Vi ser os selv som professionelle folk med integritet, der altid stræber efter at opnå det bedst mulige resultat for vores kunder. Vi tester derfor konstant pulsen på markedet og inddrager blandt andet politiske, miljømæssige og økonomiske faktorer i vores overvejelser. Disse aspekter er en integreret del af vores analyse og arbejde – dette har altid relevans, men særligt i tider med nye store politiske aftaler og økonomiske udsving”, lyder det fra Christian Schulin-Zeuthen.

I de senere år har mange landmænd generelt opnået gode resultater, hvilket blandt har bidraget til øget efterspørgsel på opkøb af jord og ejendomme fra landmænd. Dette har sammen med en lang række andre faktorer givet en stigning i jordpriserne – dette har også tiltrukket en række nye aktører til markedet:

”Godt landmandskab har sammen med fornuftige priser på produkterne tilladt mange eksisterende landmænd at forbedre deres økonomi, hvilket har øget efterspørgslen på jord fra landmænd. Det økonomiske og ikke mindst politiske klima har også tiltrukket nye aktører, herunder udenlandske købere, investorer og på det seneste også stat og kommuner, der er interesserede i landbrugsjord. Landbruget har formået at nedbringe deres gæld og skabe sunde virksomheder, og det giver råderum til opkøb,” fortæller ejendomskonsulent Jens Ole Futtrup.

Danmark som ny hjemstavn
Landbrugsmæglerne har gennem mange år haft stor succes med at sælge ejendomme til internationale købere med særligt fokus på investorer fra Holland og Tyskland. Disse handler er ofte komplekse og kræver et nært samarbejde med udenlandske mæglerfirmaer, der kan agere på vegne af deres klienter, samt danske advokater, der navigerer i de juridiske aspekter af ejendomskøb i Danmark:

”I både opgangs- og nedgangstider varierer interessen for danske ejendomme blandt internationale købere. Økonomiske forhold, politiske ændringer og valutakurser kan alle spille en rolle i at øge eller mindske tiltrækningskraften. Men uanset de specifikke omstændigheder er der næsten altid et marked, drevet af individuelle købere, der ser Danmark som en potentiel ny hjemstavn, samt investeringsfonde og pensionsselskaber, der søger stabile og værdifulde tilføjelser til deres porteføljer,” fortæller ejendomsmægler og valuar, Jens Vestergaard, og uddyber:

”For Landbrugsmæglerne konkret betyder det, at vi kan tilbyde vores kunder et bredt spektrum af potentielle købere, hvilket indebærer muligheder for attraktive salgsvilkår selv under varierende markedsbetingelser.”

Trepartsaftale har potentiale til at ændre markedet
Også markedet for skovrejsning er i øjeblikket præget af stor interesse, da dette tilbyder både små og store virksomheder muligheden for at forbedre deres klimaregnskab, hvilket kun forventes at blive endnu mere aktuelt med nye lovgivninger:

”Vandværker og kommuner viser stor interesse i skovrejsning inden for deres indvindingsområder for at fremme CO2-lagring og biodiversitet. Denne udvikling indikerer, at vi bevæger os ind i et nyt marked, hvor miljømæssige overvejelser spiller en betydelig rolle. Store aktører i markedet har langsigtede planer for skovrejsning, ofte med 50 års sigte, hvilket nogle kan have svært ved at forstå, men som er afgørende for bæredygtige resultater,” fortæller ejendomsmægler og skov- og landskabsingeniør Jesper Madsen og uddyber:

”Trepartsaftalen har potentialet til at ændre markedet markant, da mange hektarer tages ud af drift for skovrejsning. Dette kan øge efterspørgslen og priserne på tilbageværende landbrugsjord i endnu højere grad, og vi er spændte på at følge udviklingen.”

Usikkerhed påvirker enkelte kunder
Til trods for de mange gunstige forhold i sektoren, har Landbrugsmæglerne den seneste tid også oplevet, at nogle er tilbageholdende med at købe, da de fremtidige ejendomsskattesatser stadig er uafklarede.

Den politiske aftale om, at ejendomme over 2 hektar skal vurderes som landbrugsejendomme, mangler stadig at blive vedtaget, hvilket også påvirker markedet. Vi oplever derfor, at nogle kunder er lidt tilbageholdende med at købe mindre brugsejendomme, da de har svært ved at gennemskue fremtidige ejendomsskatter" - fortæller Jens Vestergaard og tilføjer:

"Coronapandemien fokuserede på, at folk gerne ville have frihed og ud og dyrke deres egne grøntsager, have lidt dyr og komme tættere på naturen. Den tendens ser vi fortsat men har det seneste år dog været præget af dels rentestigninger, dels krigen i Ukraine og samt usikkerhederne omkring ejendomsvurderinger. Det har påvirket markedet, og vi håber, der snart kommer en klar udmelding, så flere typer af købere igen kan komme med og få lov til at realisere deres drømme.” Det er i alles interesse at skabe gode rammer for et liv på landet og mulighed for at bo tæt på den natur som vi alle holder så meget af.

Kigger på markedet med optimisme
Vi bevæger os i en tid præget af forandringer, hvor aktører skal navigere i komplekse politiske og økonomiske landskaber, men Landbrugsmæglerne kigger generelt på fremtidens landbrug med stor optimisme:

"Der findes gunstige muligheder i de voksende tendenser, hvor interessen for jord og skovrejsning kan skabe nye investeringsprofiler og bidrage til en bæredygtig udvikling. Der er samtidig potentiale for innovation og vækst i sektoren, hvis aktørerne formår at tilpasse sig de skiftende omstændigheder og udnytte de nye muligheder. Forventningen er, at Trepartsaftalen vil accelerere denne udvikling, ” fortæller Christian Schulin-Zeuthen og afslutter:

”Vi opfordrer alle interesserede til at engagere sig i samtalen om landbrugets fremtid og drage fordel af de muligheder, der står åbne.”

Mød Landbrugsmæglerne