Grønne ambitioner driver skovpriserne

Investorer søger bæredygtige alternativer

Med øget fokus på klima og miljø stiger priserne på skovejendomme fortsat. Samtidig påvirker jagtmuligheder og god beliggenhed også markedet, da både virksomheder og private investorer ser potentialet i bæredygtige investeringer og rekreative aktiviteter.

I de senere år har markedet for køb og salg af skove i Danmark været i konstant opadgående udvikling. Mange faktorer påvirker dette, og senest er det den grønne dagsorden, der er med til at give endnu et nøk op på prisen ved de eftertragtede arealer. I det nuværende marked, er der langt flere købere end sælgere.

Inden man vælger at investere i skov, bør man dog overveje, hvor langsigtet en investering man planlægger at foretage, fortæller ejendomsmægler og skov- og landskabsingeniør Jesper Madsen fra Landbrugsmæglerne.

"Skovinvesteringer har over årene vist sig at være en relativt værdibestandig investering på en lang og mellemlang horisont. Investorer skal dog gøre sig klart, at driftsindtjeningen typisk er lav, og man skal være i stand til at modstå lavkonjunkturer i markedet."

Historisk set har det været klogt for investorer at kunne beholde deres investering i skov i op til 10 år. Dette hjælper med at udligne de udsving, der kan opstå på det generelle marked, hvilket også påvirker skovejendomme.

"Den typiske investor i middelstore skovejendomme er en virksomhedsejer, der enten har akkumuleret en vis kapital i sin virksomhed, eller står med ejendomsavance der kan genplaceres. Denne type investorer finder det ofte mere tilfredsstillende med en investering i fastejendom i stedet for kapital investeret i papirer," forklarer Jesper Madsen.

Jesper Madsen tilføjer at de hos Landbrugsmæglerne også møder investorer, der har solgt deres virksomhed eller blot ønsker at bruge en del af overskuddet fra virksomhedsdriften til almennyttige formål, som f.eks. oprettelse af folkeskove eller lignende til glæde for det omgivende samfund.

 

Ikke kun kroner og øre
Det er ikke kun langsigtede økonomiske investeringer i traditionel skovdrift, der udelukkende driver markedet for skovarealer. Landbrugsmæglerne oplever flere, både store, men også mindre investorer, der ser skovinvestering eller skovrejsning som en mulighed for igennem virksomhedens klima- og miljøstrategi at bidrage til en grøn profil gennem CO2-lagring og lignende.

”Vi ser, at klima, natur og biodiversitet spiller en mere og mere fremtrædende rolle i investering i skov- og naturejendomme. Og i takt med en øget opmærksomhed på klimaforandringer og miljømæssig bevidsthed søger investorer efter muligheder, der bidrager positivt til miljøet," fortæller Jesper Madsen og fortsætter:

”Især når det kommer til større skovejendomme og skovrejsningsprojekter oplever vi, at der er flere store aktører på markedet, herunder fonde og virksomheder, der viser interesse og vilje til at erhverve. Denne type

investorer har ofte en langsigtet strategi, og ser investeringen i skov som en del af deres diversificering af investeringsportefølje.”

God jagt og smuk natur
Den grønne dagsorden er dog lang fra den eneste faktorer der spiller ind i valget af skov som investering.  Særligt beliggenhed, særlige skovtyper og muligheden for jagt kan også drive investorernes midler i retning af et bestemt stykke skov.

"Beliggenheden påvirker skovpriserne en del i Danmark. Skove med ugeneret beliggenhed og begrænsede publikumsinteresser er generelt dyrere på grund af deres potentiale, særligt for jagtlige aktiviteter. Herlighedsværdien, som omfatter skovens naturskønhed og biodiversitet, spiller også en stor rolle. Skove med flotte landskaber, søer og varieret natur tiltrækker ofte højere priser," fortæller Madsen, der også fremhæver jagtmulighedernes indflydelse:

"Jagtpotentialet er en anden betydningsfuld faktor. Skove med god jagt på særligt de store klovbærende vildtarter, kron- og dåvildt, er særligt eftertragtede blandt købere, der ønsker at bruge skoven til jagt og vildtpleje. Ejendomme, der tilbyder varieret jagt og veludviklede habitater for vildtet, kan derfor mærke det på prisen."


Komplekse krav gør skovinvesteringer svære at gennemskue
Det er ikke kun de mange muligheder som skovejendomme tilbyder, der gør området komplekst. Også et virvar af forskellige paragraffer og love, gør at Jesper Madsen mener, at du skal have veldefinerede mål og behov. Her er det en fordel at række ud til en ekspert på området, der kan bistå med en grundig analyse af de forskellige parametre i markedet.

"Vi har i vores år som rådgivere fået indsigt i områdets kompleksitet. Det gælder skovejendommenes forvaltning, tilstand, sundhed og hensyn til eventuelle miljømæssige restriktioner eller regler, der kan påvirke skovens potentiale for udvikling eller udnyttelse. Og vores erfaringer er, at det er for komplekst til stå med selv. Arealer kan eksempelvis være omfattet af lovgivning i forhold til naturbeskyttelse (§3), beskyttede arter (Natura2000) osv., som er vigtige at indtænke,” fortæller Jesper Madsen og slutter:

”Parametrene for køb af skov mange og varierede. Jeg anbefaler derfor, at man søger rådgivning hos en ekstern ekspert, inden man investerer i skov.”

 


Jesper Madsen Ejendomsmægler og skov- og landskabsingeniør


Få en helt uforpligtende og vejledende snak med en af vores erfarne mæglere om, hvordan du opnår det mest optimale salg. Vi har en bred kontaktflade til mange potentielle købere og mere end 50 års erfaring med salg af landbrugsejendomme i Danmark

Bestil Salgsvurdering