Konkurrence om landbrugsjorden: Mark eller vildmark?
Når en landbrugsejendom sættes til salg, handler det ofte om mere end bare mursten og kvadratmeterpriser. Familien, som skal sælge, har kaldt stedet for hjem i flere generationer. Derfor er der ofte mange følelser på spil, når til-salg-skiltet plantes i jorden.
I Jelling, blandt gravhøje og runesten, fandt de første danske konger deres hjem. Et stenkast fra byen, på Gl. Viborgvej 12, voksede Jens Morten Larsen op på en idyllisk landejendom. Og selvom hans families historie på gården ikke kan spores helt så langt tilbage som de danske kongers, blev han fjerde generation, da han sammen med sin kone overtog gården.
”Irma og jeg købte gården af mine forældre i 1983. I starten havde vi 42 års-søer, men vi måtte hurtigt sande, at med den vej udviklingen gik, og med den størrelse vi havde, kunne vi ikke klare os, fortæller Jens Morten Larsen og fortsætter:
”I stedet for at udbygge, omlagde vi til jordbærproduktion, men for 20 år siden besluttede vi os for at stoppe egenproduktionen og i stedet bortforpagte,” siger Jens Morten Larsen, der sammen med hustruen Irma tidligere i år traf den store beslutning om at sælge slægtsgården.
Selvom det naturligvis var en tung beslutning at sige farvel til familiens hjem, var Jens Morten og Irma afklarede med, at det var nødvendigt. Ligesom mange andre gårdejere før dem, kunne Jens Morten og Irma konstatere, at næste generation ikke stod klar til at overtage ejendommen.
”Vi havde haft 20 år med bortforpagtning, så erkendelsen om, at vi på et tidspunkt måtte sælge, vandt langsomt frem år for år. Det var vigtigt for os, at salget skete på vores betingelser, og ikke blev fremtvunget af omstændigheder, vi ikke havde kontrol over,” forklarer Jens Morten Larsen.
Jens Morten og Irma havde allerede gjort sig mange tanker om mulige købere og endda holdt et indledende møde med Kirkbi – familien Kirk Kristiansens investeringsselskab, der har opkøbt andre landejendomme i området for at anlægge skov. Alligevel endte de med at række ud til Landbrugsmæglerne for at få hjælp til salget.
”Da jeg spurgte efter ejendomsmæglere med forstand på landbruget blandt mine bekendte, fik vi anbefalet Landbrugsmæglerne. Det var vigtigt for os, at de mæglere vi valgte, var nogen, som ved, hvad det handler om, når man skal sælge en landbrugsejendom, og at alt forløb på en ordentlig måde, for alle involverede,” lyder det fra Jens Morten Larsen. Hos Landbrugsmæglerne og ejendomskonsulent Jens Ole Futtrup fandt han netop det:
”Jeg var aldrig i tvivl om, at Jens Ole var vores mand. Han gjorde altid alt for, at det blev det bedst mulige resultat for os, ikke bare for honorarets skyld, men fordi han ville os og ejendommen det bedste.”
Et trygt forløb
Når ejendomskonsulent Jens Ole Futtrup fra Landbrugsmæglerne ser tilbage på salget, er det særligt det gode og tætte samarbejde med Jens Morten og Irma Larsen, han husker, men også en spændende udfordring, der var ved salget.
”Kirkbi var allerede interesserede, da jeg kom på opgaven, men der var små fem hektarer, som de krævede blev solgt fra, da de ikke kan omlægges til skov. Der fandt vi en god løsning, hvor vi fik en aftale i stand med en nabo, der gerne ville købe jorden af Kirkbi efterfølgende,” forklarer Jens Ole Futtrup.
Sådan en udfordring kan nok vække bekymring hos de fleste, men hos Jens Morten og Irma Larsen var det ikke tilfældet.
”Vi var meget trygge igennem hele processen. Den pris som Landbrugsmæglerne havde sat, viste sig at passe godt, og Jens Ole var virkelig god til at tage hånd om, at der kan være mange følelser på spil når man skal forlade et sted, der har været tilknyttet familien. Han forhastede ikke tingene,” siger Jens Morten Larsen.
Troværdig var vigtig i Nørre Vissing
Da Thomas og Christina Nør Østbjerg skulle sælge deres gård i Nørre Vissing, var det også en stor beslutning, som havde været flere år undervejs. Thomas var vokset op på gården, hvor hans forældre drev landbrug, men da dårligt helbred og udsigten til at børnene inden for en overskuelig årrække vil flytte hjemmefra, blev gården pludselig meget stor.
”Vi har både udlejet og bortforpagtet jorden i de senere år, men grundet omstændighederne besluttede vi, at det var på tide, at vi også rykkede videre,” fortæller Christina Nør Østbjerg.
Da familien Nør Østbjerg skulle finde en ejendomsmægler til at stå for salget, undersøgte de flere muligheder, her faldt valget på Christian Schulin-Zeuthen fra Landbrugsmæglerne.
”Han kunne se de positive egenskaber ejendommen har, men han var samtidig også troværdig. Han stak hverken os eller andre i processen blår i øjnene, men sagde tingene som de er. Det var enormt vigtigt for os, at ærlighed var en topprioritet, da vi gerne ville opføre os pænt og kunne se køber i øjnene bagefter, forklarer Thomas Nør Østbjerg.”
Netop det gode forhold til lokalområdet skal man være meget bevidst om, når man handler landbrugsejendomme.
”Når vi handler med landbrugsejendomme, er det ofte lokalt forankrede folk, der viser interesse og tit er det også dem, som ender med at købe. Det er derfor vigtigt med kendskab til området, så man ved hvem der kunne være interesserede, men også helt essentielt, at man viser ejendommen frem på en ærlig måde, så man ikke sætter sælger i en ubehagelig situation,” slutter Christian Schulin-Zeuthen.
I Nørre Vissing endte det netop med, at ejendommen blev handlet lokalt, da forpagteren og en anden lokal erhvervsdrivende købte gården og de ca. 80 hektarer.